Μόνο 1 στα 10 κιλά μοσχαρίσιου κρέατος παράγεται στη Ελλάδα - Εισαγόμενο το 90%

Αποχωρούν κτηνοτρόφοι, μειώνονται τα κοπάδια 

Η εξάρτηση από Ευρώπη φτάνει το 90% και πιέζει το ράφι έως τα 20€/κιλό

 Μόνο 1 στα 10 κιλά μοσχαρίσιου κρέατος παράγεται στη Ελλάδα - Εισαγόμενο το 90%

Μόλις το 10% της κατανάλωσης βόειου κρέατος στην Ελλάδα προέρχεται από εγχώριες εκτροφές, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από εισαγωγές. Η εικόνα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, επιδεινώνεται. Η εξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά δυναμώνει και οι τιμές στο ράφι αναμένεται να πιεστούν ακόμη περισσότερο, αγγίζοντας έως και τα 20 ευρώ το κιλό.

Τα τελευταία χρόνια περίπου το 6% των παραγωγών έχει εγκαταλείψει τον κλάδο, οδηγώντας σε μείωση κοντά στο 8% των εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, σχεδόν 3% των ζώων δεν θα γεννήσει φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών, γεγονός που μεταφράζεται σε πρόσθετη έλλειψη κοντά στο 10% στο μοσχαρίσιο κρέας.

Οι κτηνοτρόφοι αποδίδουν τη συρρίκνωση σε τριπλή πίεση, την κλιματική αστάθεια (ξηρασίες), τους υγειονομικούς κινδύνους (οζώδης δερματίτιδα, καταρροϊκός πυρετός) και τις ευρωπαϊκές πολιτικές περιορισμού εκπομπών από τα βοοειδή που μειώνουν το ζωικό κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια προτιμήθηκε η στήριξη εισαγόμενων ζώων για πάχυνση αντί της εγχώριας παραγωγής, με αποτέλεσμα να «κλειδώνει» η εξάρτηση από το εξωτερικό.

Χαρακτηριστική η εικόνα σε συνεταιρισμούς της περιφέρειας καθώς μέσα σε τρία χρόνια, παραγωγοί και ζώα μειώθηκαν δραστικά, αποδυναμώνοντας την τοπική παραγωγική βάση και αφήνοντας την αγορά εκτεθειμένη σε διακυμάνσεις τιμών και προσφοράς από το εξωτερικό. Το μήνυμα από τον κλάδο είναι ότι χωρίς στοχευμένη στήριξη, αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου και σταθερούς κανόνες, ο λογαριασμός θα συνεχίσει να φτάνει στον καταναλωτή.