Η βροχή όχι μόνο προκαλεί αύξηση βάρους στις ελιές, κάτι που δεν μεταφράζεται σε λάδι, αλλά μεταβάλλει και τη μεταβολική δραστηριότητα του καρπού, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητά του. Ας δούμε πώς.
![]() |
| Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να μαζεύουμε τις ελιές ΑΜΕΣΩΣ μετά απο βροχή |
Με την άφιξη του φθινοπώρου και την έναρξη της συγκομιδής της ελιάς, δεν είναι ασυνήθιστο οι εργάσιμες ημέρες να διακόπτονται ή να επηρεάζονται από βροχή.
Όσοι παράγουν ελαιόλαδο γνωρίζουν καλά ότι, αμέσως μετά από μια βροχόπτωση, η απόδοση σε λάδι τείνει να μειώνεται σημαντικά. Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό και εύκολα εξηγήσιμο φαινόμενο, το οποίο εξαρτάται τόσο από φυσικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρπό όσο και από φυσιολογικές και τεχνικές πτυχές της διαδικασίας της εκχύλισης.
Όταν βρέχει, οι ελιές απορροφούν νερό μέσω του δέρματος και των εξωτερικών ιστών, αυξάνοντας το βάρος τους. Αυτή η αύξηση, ωστόσο, δεν αντιστοιχεί σε πραγματική αύξηση της ποσότητας ελαίου που περιέχεται στον ελαιόκαρπο. Στην πράξη, η περίσσεια νερού αραιώνει το λιπαρό περιεχόμενο.
Αν πριν από τη βροχή 100 κιλά ελιές παρήγαγαν 20 κιλά λάδι, μετά τη βροχή οι ίδιοι καρποί, αν και ζυγίζουν περισσότερο, περιέχουν την ίδια ποσότητα λαδιού, με χαμηλότερη ποσοστιαία απόδοση. Επομένως, πρόκειται για καθαρά φυσική επίδραση, η οποία μεταβάλλει την αναλογία μεταξύ της συνολικής μάζας και του πραγματικά εκχυλίσιμου ελαιολάδου.
Επίσης στο ελαιοτριβείο, η περίσσεια νερού παίζει δυσμενή ρόλο. Οι πάστες που λαμβάνονται από τη σύνθλιψη είναι πιο ρευστές και υδαρείς, καθιστώντας τον διαχωρισμό του λαδιού από το νερό πιο δύσκολο.
Στις σύγχρονες μονάδες συνεχούς κύκλου, οι φυγοκεντρητές και οι διαχωριστές πρέπει να λειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μικρότερη απόδοση, επειδή το λάδι τείνει να παραμένει γαλακτωματοποιημένο με το νερό. Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα του λαδιού που εξάγεται να είναι χαμηλότερη και η ποιότητα μπορεί να επηρεαστεί ελαφρώς, ειδικά εάν οι ελιές συλλέχθηκαν και πιέστηκαν ενώ ήταν ακόμη υγρές.
Από φυσιολογικής άποψης, η βροχή μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μεταβολική δραστηριότητα των ελαιοκάρπων. Η απορρόφηση νερού, στην πραγματικότητα, μπορεί να επανενεργοποιήσει προσωρινά ορισμένες εσωτερικές διεργασίες και να μεταβάλει την ισορροπία μεταξύ ξηράς ουσίας και περιεκτικότητας σε νερό. Εάν η υγρασία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εάν οι ελιές εκτεθούν σε στάσιμο νερό αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος ζύμωσης και μυκητιασικών επιθέσεων γεγονός που υποβαθμίζει περαιτέρω την ποιότητα του λαδιού.
Για αυτούς τους λόγους, οι έμπειροι ελαιοκαλλιεργητές προτιμούν να περιμένουν μερικές ημέρες ξηρού καιρού πριν ξαναρχίσουν τη συγκομιδή
Γενικά, δύο ή τρεις μέρες είναι αρκετές. Αυτό επιτρέπει στις ελιές να χάσουν το απορροφημένο νερό και να επιστρέψουν στη φυσική τους ισορροπία. Αυτό αποκαθιστά την απόδοση σε λάδι σε κανονικά επίπεδα, καθιστώντας την άλεση ευκολότερη και πιο παραγωγική.
Εν κατακλείδι, η βροχή δεν βλάπτει άμεσα τις ελιές, αλλά μεταβάλλει προσωρινά τη σύνθεση τους.Η αποφυγή της συγκομιδής αμέσως μετά από βροχόπτωση επιτρέπει την παραγωγή ενός πιο συμπυκνωμένου, αρωματικού και σταθερού ελαίου.
Το Αγροτών Ανάγνωσμα, είχε τοποθετήσει περίπου πριν 10 ημέρες στην καθημερινή ροή ανάγνωσης στην επίσημη Facebook σελίδα του:
![]() |
| . |

